Описание
Да пътуваш означава да живееш

Град Троян е център на община от 21 селища с обща площ 893 кв. км. и население 36 хиляди жители. Намира се в Северен централен икономически район на Република България, в полите на най-красивия дял на Стара планина. Троянската община е удивително съчетание - величествени планини, реки и топли минерални извори. Общината е с богато и добре запазено културно - историческо наследство:

-исторически обекти;

-архитектурно - етнографски обекти;

-религиозни паметници;

-манастир с национална и международна известност;

-съхранени битови традиции и занаяти;

-интересни музеи;

-значими периодични прояви;

-религиозни и светски празници.

Община Троян е с територия от 888 839 дка и граничи с общините: Ловеч, Априлци, Угърчин, Севлиево и Карлово.

Хидрографската мрежа на общината е представена от - топли минерални извори, от язовир и от няколко реки с техните притоци.

Преобладаващи дървесни видове - дъб, явор, ясен, габър, топола и букови гори. Разнообразието на релефа и растителността е създало благоприятни условия за развъждането на полезен дивеч като : елен, сърна, диви свине, мечки, диви кози, вълци. В общината има над 200 вида птици, някой от тях редки видове, които са предпоставка за развитие на орнитоложки туризъм.
Защитени природни обекти: На територията на общината се намират два резервата от националния парк" Централен Балкан" - Биосферен резерват "Стенето" и резерват "Козя стена" - създаден с цел опазване на еделвайса.

Археологически разкопки свидетелстват, че районът на днешната община Троян е бил населен още през палеолита. През бронзовата епоха по течението на река Азамус (Осъм) се заселват траки. От този период са намерени многбройникерамични и бронзови съдове, оръжия от желязо, накити.

Следващият значим период в развитието на Троянския край е свързан превръщането на българските земи в римска провинция. От тогава датират останките от римския път ,,Виа Траяна“ (2-5 в. сл. Хр.), свързвал Дунав и Бяло море, и изградените по неговото протежение охранителни съоръжения – крепостта ,,Состра“ ( в землището на днешното с. Ломец), крайпътните станции ,,Ад Радицес“ (местността ,,Шамака“, с. Бели Осъм) и ,,Монтемно“ (местност ,,Беклемето“, Троянски проход).

Пътят, построен от император Траян, наистина потъва в забвението на отминалите столетия, но край него обитателите на земите от двете страни на планината отъпкват Троянската пътека, която предшества прокарването на най-високия старопланински проход – Троянския.

През 15 в. в началото на прохода възниква крайпътното селище Троян. За произхода на името му съществуват много хипотези, които го извеждат ту от названието на древен славянски бог, ту от името на римския император Траян, оставил значими строежи по тези земи.

В началото на османското владичество там се заселват българи от Дунавската хълмиста равнина, Чипровско, Берковско, Разложко и Охридско. През първата половина на 19 век в Троян процъфтяват занаятите. Водещо е грънчарството, което постепенно създава уникалната и до днес Троянска керамична школа.

В началото на 19 в., тогавашната, все още селска община, на няколко пъти става жертва на кърджалийски нападения. Този факт и многобройните трудности и ограничения, създавани от турските управници, не пречат на местното население да прояви своя буден балканджийски дух и Троян бързо се утвърждава не само като занаятчийски център, но и като локално селище на просвета и култура – не на последно място и благодарение на решаващата роля на близкия Троянски манастир ,,Успение на Св. Богородица“. В него, през 1871 г., Васил Левски основава и таен революционен комитет. През 1877 г., в разгара на Руско-турската освободителна война Троян е опожарен от отстъпващите турски войски.

В годините след Освобождението Троян се превръща в проспериращ балкански град, който не само съхранява и развива традициите, наследени от миналото, но днес може да се похвали като национален център на занаятите, дървообработването и мебелното производство, фармацията и др.

 

Забележителности
Търсиш нещо необикновено? Разгледайте нашите предложения!

Троянски манастир "Успение Богородично"
Орешак, България

Троянският манастир "Успение Богородично" е не само най-големият старопланински манастир, но и трето по големина духовно средище в България (след Бачковския и Рилския манастири).  Още през 1830 г. той е обявен за ставропигиален т.е. за подчинен пряко на Патриаршията, а не на местния владика, като запазва статута си и до днес. Манастирският комплекс е разположен на живописния бряг на река Черни Осъм до с. Орешак, на 10 км. от град Троян. Входът за посетители в манастира е безплатен, като съществува и възможност за отсядане в него.

Зелениковски манастир
Черни Осъм, България

Манастирът „Свети Йоан Кръстител“ е действащ манастир на Българската православна църква и лятна резиденция на българския патриарх. Намира се в живописната местност ,,Зелениковец“ в Троянската част на Стара планина, на около 8 км. югоизточно от Троянския манастир и на около 5 км. южно от село Черни Осъм. Представлява комплекс от черква и няколко жилищни и стопански сгради. Най-старата от тях е от 1872 г. От тук се разкрива панорама към върховете ,,Левски“ и ,,Голям Купен“.Не е достъпен с автомобилен транспорт. 

Музей на народните художествени занаяти и приложни изкуства
Троян, България

Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства в Троян (МНХЗПИ) е уникален за страната и е единственият, в чиито експозиции в детайли са показани както занаятчийските изделия, така и инструментариумът, различните форми и функционалното предназначение на изделията и разнообразните техники за украса.

Помещава се в първата следосвобожденска обществена сграда в Троян – отначало училище, а по-късно и община, построена през 1881 г. от тревненския майстор Уста Генчо Кънев.

Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата
Орешак, България

Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак (НИХЗИ) е единственото в страната, в чиито изложбени зали са показани уникални предмети на народните художествени занаяти, изработени от изтъкнати майстори от всички етнографски райони на България.

Изложението е създадено през 1971 г. и от тогава вече над 40 години традиция и модерно изкуство вървят ръка за ръка. Целият изложбен комплекс е разположен в чудесен парк от 50 дка. Изложението има девет изложбени зали с обща експозиционна площ от 4200 кв.м.

Римска крепост "Состра"
Троян, България

"Состра" е шестата крайпътна станция по римския път ,,Виа Траяна“, който свързва провинция Долна Мизия с Тракия. Останките от нея се намират на 12 км. северно от Троян и на 28 км. южно от Ловеч. Римската крайпътна станция и кастел Состра са разположени върху територия, която в Предримската епоха (Ι хил. пр. Хр.) се свързва със земите, населявани от тракийското племе кробизи. Този комплекс е изграден на важен военен път, свързващ градовете Колония Ескус (с. Гиген, Плевенско) и Филипополис (дн. Пловдив).

Римски път "Виа Траяна"
Троян, България

Троян е една от общините, през които преминава античният път ,,Виа Траяна“ - древна пътна артерия, свързваща Рим с Източните провинции на империята и Близкия изток. Той е и сред най-дългите и добре проучени римски пътища в България. Първите римски пътни строежи върху вече използвани тракийски пътища датират още от управлението на император Нерон (69 г. сл. Хр.), но окончателното прокарване на пътя се свързва с името на император Траян (98-117 г. сл. Хр.), чието име, чрез названието на пътя преминава и върху днешното селище Троян.

Важна информация
Всичко, което трябва да знаете

Местоположение

Община Троян се намира в Северна България и е една от съставните общини на област Ловеч.Границите ѝ са следните:

-на запад – община Тетевен;

-на северозапад – община Угърчин;

-на север – община Ловеч;

-на изток – община Севлиево, област Габрово и община Априлци;

-на юг – община Карлово, област Пловдив.

Транспорт

През общината от север на юг, по долината на река Осъм преминава последният участък от 15,3 km от трасето на жп линията Левски – Ловеч – Троян. През общината преминават частично 6 пътя от Републиканската пътна мрежа на България с обща дължина 119,3 km.

Климат

Умерено - континентален с изразено планинско влияние, с четири годишни времена, без мъгли и силни ветрове. Валежите са над средните за страната, снежната покривка се задържа около 50 дни в годината.

Култура

Троянската община е удивително съчетание - величествени планини, реки и топли минерални извори. Общината е с богато и добре запазено културно - историческо наследство.

Околности

Язовир "Сопот" се намира в с. Голяма Желязна, на 4 км. от с. Лесидрен и на около 30 км. северозападно от Троян. Той е четвърти по големина в България (дължина 7 км, широчина 2 км, дълбочина 28 м). Основният му приток е река Калник, която е приток на река Вит.

Троянският водопад Бръмбар скок е регистриран като природна забележителност още през 1965 г. Намира се на р. Попишка, много близо до гр. Троян, на около 700 м. северно от ЖП гарата.

Спорт

Стадион "Чавдар" - Разполага с два броя игрища (с естествена и изкуствена настилка), лекоатлетическа писта, зала за борба и фитнес. Работи без почивен ден.

Важни телефони

 Информационно-културен център, Троян - 0670/ 5 20 40; 0878 901 473

 

Кога да го посетите

Най-подходящото време за посещение на община Троян е от средата на юни до средата на септември.

Какво да правите

Конна база "Алфа Даниел"

Къща за гости "Алфа-Даниел" ** е разположена   в полите на Стара Планина в подножието на ТРОЯНСКИЯТ ПРОХОД на 7км. южно от централната градска част на град Троян до с.Балканец в близост до историческия римски път “Виа Траяна”  на границата  с  Национален парк “Централен Балкан”. Базата предлага  богати възможности за конен туризъм ,както и множество пътеки на здравето в сърцето на Балкана. Конюшната,  разполага с 8 напълно оборудвани бокса и квалифициран инструктор.

Въжен парк "Катеричка"

Атракционният въжен парк "КАТЕРИчка" представлява система от различни елементи (греди, въжени стълби, въжета, планински тролеи и др.), монтирани между дърветата във вековна букова гора. Преминаването по парка е свързано с много емоции, адреналин и може да се извърши от всеки след оборудване с алпийска екипировка, инструктаж за безопасност и под зоркия поглед на инструктора.

Резерват "Козя стена"

"Козя стена" e най-малкият резерват в Национален парк ,,Централен Балкан“ и обхваща площ от 904 хектара. Създаден е през 1987 г. с цел опазване на застрашения от изчезване еделвайс и на вековните буково - елови гори. Намира се в землището на троянското село Чифлик. Местността, в която се намира резерватът, е стръмна и трудно достъпна, но невероятно красива.Най-подходящото време за посещение на резервата са летните месеци, когато можете пълноценно да се наследите на цялата красота на растителния и животински свят в резервата.

Биосферен резерват "Стенето"

,,Стенето” е обявен за природен резерват през 1979 г. През годините многократно е променял своите граници, като  понастоящем заема площ от 3 578 хектара и  е един от най-големите в Национален парк ,,Централен Балкан“. Включен е в световната мрежа на биосферните резервати по програмата на ЮНЕСКО ,,Човек и биосфера“. Обхваща цялото горно течение на река Черни Осъм и река Куманица и опазва  неповлияните от човека естествени екосистеми по течението на реките.

 

support@tripxv.bg

Имате въпроси?

support@tripxv.bg

24 / 7 Без почивни дни