Община Търговище - "Бях, съм, ще бъда!"

Описание
Да пътуваш означава да живееш

Община Търговище е разположена в Североизточна България, в източната част на Дунавската равнина. Граничи с общините Шумен, Преслав, Омуртаг, Антоново, Попово, Лозница и включва 1 град и 51 села. Град Търговище е областен и общински административен център.

Географското положение на общината е сравнително благоприятно. Разположена е на важен географски кръстопът- между Дунав и Стара планина на международен път Е772 София-Велико Търново, Варна и път Русе – Сливен. През територията и преминават главен път и ЖП линия по направлението Варна – София, има удобна транспортна връзка за Русе и за Южна България през Котел. Близостта на града до изходните пунктове на страната Варна(110км.) и Русе(100км.) то превръща в естествено стратегическо кръстовище на тези направления. 

Територията на общината е 688,7 кв. км., което представлява 27% от общата площ на област Търговище и около 5% от територията на Североизточен район.

Историческо развитие на общината Тракийско, римско, византийско, турско, възрожденско и съвременно присъствие са напластявали култура и ценности в района на Търговище.  Археологическите сведения доказват, че по тези места човешки живот е имало още през медно-каменната епоха (халколит) - V- IV хилядолетие пр.н.е. Открити са неолитни селища от VII – VI хилядолетие преди новата ера. Проучени са селищни могили в Овчарово, Поляница, Подгорица, Търговище. Идентифицирани са културите “Поляница” и “Овчарово”. За “Поляница” е установено наличието на градоустройствена концепция още от края на ранния неолит. Край с. Кралево е открито известното в цял свят “Кралевско съкровище” от III век пр.н.е., състоящо се от две части – конска амуниция, апликирана със злато и погребални дарове – накити. До с. Драгановец са открити останки от петкорабна базилика от византийския период, която е била изградена върху тракийско светилище. Крепостите и селищата край Търговище разкриват значимото място, което регионът е заемал в живота на Първото и Второ Българско царство. Смята се, че в района на крепостта Крумово кале се е намирал античният град Мисионис.  От 1573 г. в данъчния регистър на Османската империя за първи път се среща старото наименование на селището - Ески Джумая. От XVII в. то вече административен център и средище на най-известния панаир в европейската част на Империята. Тук си дават среща стоките и културата на Австрия, Германия, Англия, Русия, Близкия изток и Арабския свят. Допирът с европейската култура и жаждата за знание подготвят почвата за активна просветна дейност. Още в ХVІІІ век тук е открито килийно училище, което през 1846 г. е преобразувано в светско. В него учителства големият възрожденец Петко Р. Славейков. По това време в града са изградени християнска църква и читалище. Панаирната и занаятчийската слава на Търговище се запазват и в епохата на Възраждането. Развиват се множество занаяти - абаджийство, мутафчийство, гайтанджийство, обущарство .

На територията на общината са традиционно развити спортното ориентиране, колоездене, воден туризъм, пещерно дело и пешеходен туризъм. Традиционно силни спортове за Търговище са футбол, автомобилизъм, борба, тенис на маса, спортна стрелба, художествена гимнастика.

Винарството и лозарството са традиционни отрасли за община Търговище и са предпоставка за развитие на винен туризъм.  В гр. Търговище се намира дружеството „ЛВК - Винпром” АД, което е с традиции в производството на висококачествени бели и червени вина, пенливи и естествено пенливи вина, вермути и високоградусови алкохолни напитки. Добре познати зад граница и в България са белите вина Траминер, Шардоне, Мускат, Совиньон блан, червените Каберне Совиньон резерва и Мерло резерва. В землището на с. Кралево туристите могат да посетят лозовите масиви, от които се прави прочутото вино „Кралевски мискет”. 

Всяка година в средата на месец май се провежда традицонен пролетен панаир. Изложението е най-голямото събитие събиращо бизнеса в Търговище на едно място.

 

 

Забележителности
Търсиш нещо необикновено? Разгледайте нашите предложения!

КРЕПОСТ МИСИОНИС
Търговище, България

Обектът се намира на изключително благоприятно място – на първокласен път София - Варна, по който се движат повечето туристически маршрути.  Пътят до крепостта е лек и приятен, преминава през люлякови горички и има прекрасен панорамен изглед към прохода и гр.Търговище. В подножието има развит Парк и зона за отдих с подходящи хотели и ресторанти, както и басейн. Има изградена довеждаща инфраструктура- паркинг, заслон, ресторант, информационен център. Мисионис е един от 100-те национални туристически обекти в България, включен под номер 81. 

СЛАВЕЙКОВО УЧИЛИЩЕ
Търговище, България

Построено през 1863 г. Символ на национално самочувствие и стремеж към новите изисквания на времето за високо светско образование. Училището с името на Светите Седмочисленици става факт благодарение на щедростта и дарителството на напредничави търговищенци. Видният възрожденец Петко Р.Славейков, който учителства за кратко в града казва, че такова “ЗДАНИЕ КАКТО СЕГА ЗАСЕГА В СИЧКАТА БЪЛГАРИЯ ВТОРО НЯМА”. Завършената училищна сграда е един от най-забележителните паметници на общественото строителство от  Българското Възраждане

ЗАХАРИЕВА КЪЩА
Търговище, България

Двуетажна симетрична къща - близнак с изрисувани фасади. В медальон на фасадата е запазена годината 1866, когато е станал градежа от стария местен търговски род – Захариеви. Негови наследници са известният български генерал Захари Захариев и пианистката Жени Захариева. От 70-те години на ХХ в. сградата е предоставена на Исторически музей – Търговище за административни цели. 

ХАДЖИ АНГЕЛОВА КЪЩА
Търговище, България

Къщата на Хаджи Ангел Хаджидрумев е построена през 1863 г. от тревненски майстори. Сградата е един от най-представителните паметници на възрожденската жилищна архитектура в гр.Търговище. Къщата е своеобразно свидетелство за разцвета на панаира и града в средата на ХІХ в. Представени са разнообразни колекции, характеризиращи  демографските процеси, бита, традициите, народните вярвания, обичаи и занаяти на местното население.

 

Важна информация
Всичко, което трябва да знаете

Местоположение

Община Търговище е разположена в Североизточна България, в източната част на Дунавската равнина. Граничи с общините Шумен, Преслав, Омуртаг, Антоново, Попово, Лозница и включва 1 град и 51 села.

Транспорт

През средата на общината, от запад на изток преминава участък от 39,3 km от трасето на жп линията София – Мездра – Горна Оряховица – Варна от Железопътната мрежа на България. През общината преминават изцяло или частично 7 пътя от Републиканската пътна мрежа на България с обща дължина 151,5 km. На територията на град Търговище има 8 автобусни линии.

Климат

Общината попада в зоната на умерено-континенталната област на България и по-точно в средния климатичен район на Дунавската равнина със средномесечна температура +10.7 С.

Култура

Историческо развитие на общината Тракийско, римско, византийско, турско, възрожденско и съвременно присъствие са напластявали култура и ценности в района на Търговище.

Околности

Търговищкият извор се намира на 8 км югозападно от града. Температурата на минералната вода е 27° С. Лекуват се бъбречни и стомашно-чревни заболявания.

На 24 км югозападно от Търговище е град Омуртаг, в който са запазени Мензилишката чешма от 1779 г., църквата “Св. Димитър” от 1851 г. и 6 възрожденски къщи.

Римският мост се намира на около 60 км югозападно от Търговище, между селата Виданово и Малко Доляне, над Стара река. 

Гърбатата чешма се намира на около 75 км югозападно от Търговище и около 25 км западно от Антоново.

Спорт

Традиционно силни спортове за Търговище са футбол, автомобилизъм, борба, тенис на маса, спортна стрелба, художествена гимнастика и др.

Пазаруване

BulMag Супермаркет пазар - ул."Цар Симеон" 3

Магазин Мания Outlet Търговище - ул. "В. Левски" 38

Dress4less -ул. "Г. Бенковски" 1

BulMag Супрмаркет Трапезица - ул."Трапезица" 15

ЕЛИТ МЕБЕЛИ - ул. "Цар Симеон" 5

Детски магазин "Шошко" - ул. "В. Левски" 2

Мега Електроникс Търговище - ул. "Епископ Софроний" 4

 

 

Важни телефони

060168612- Горещ телефон на община Търговище за въпроси, предложения, жалби, проболеми по специфични теми, сигнали за нарушения

060163585-дежурен в Общинския съвет за сигурност (денонощно)

112 - национален телефон за спешно случаи

Кога да го посетите

Какво да правите

Отдъхнете в парк "Борово око"

Парк „Борово око”, наричан още „Перлата на Търговище”, е едно от любимите места на жителите и гостите на Търговище.  Всеки, който го посети не може да не се възхити на кристалните води на езерото, в които се оглеждат върби и вечнозелените иглолистни дървета, които като изумруден пръстен обграждат езерото. Тук в парка всеки може да се наслади и на красотата на цветните алеи, да опита вкусната кухня в ресторант “Борово око” и да дегустира прочутите вина на ЛВК – Търговище. 

Насладете се на природата в местност "Парка"

Търговищкият край е характерен със забележително съчетание на история и чиста природа. В местността “Парка” (на 7 км от Търговище), където е Мисионис, природата е сътворила неподражаеми природни феномени, живописни водопади и уникални пещери.Тук попадате в царството на над 1000 вида растения и 200 вида билки. Местността предлага богати възможности за развитие както на Еко,  така и на летен рекреационен и спа туризъм. Още през 1929 г. ”Парка”се обособява като зона за отдих, а през 2002 г. е обявена за курортен комплекс.

Преход м. "Парка-х. Младост" (2км, 2 часа)

Маршрутът започва от местността “Парка”, по маркиран път се достига до заслон “Люляка”. Край него лъкатуши живописно поточе. Близо до заслона е „Игликина поляна” – чудесно място за активен отдих.. Оттам по пътека с неголям наклон се изкачвате и след 15 минути достигате до втори заслон “Лалето”. Има чешма с хубава вода за пиене.  Пътят продължава на югозапад.  Маршрутът е маркиран и по протежението му са поставени дървени пейки. След около 30мин се излиза на билото, на път, водещ до хижата.

Въпроси и отговори
Често задавани въпроси за Община Търговище, България

Къде мога да отседна?

- Хотел Терра Европа

- Хотел „Идол”

- Хотел „Мизия”

- Хотел „Фенерите”

- Хотел „Хан Крум”

В местността “Парка” се намират модерните хотелски комплекси “Белия кон” и “Рай”. Двата комплекса отстоят един от друг на 100 м, разполагат с охраняем паркинг, открит плувен басейн, ресторанти, тенис корт, параклис.

support@tripxv.bg

Имате въпроси?

support@tripxv.bg

24 / 7 Без почивни дни