Община Разлог-Четирисезонно приключение!

Описание
Да пътуваш означава да живееш

Разлог в миналото е известен като Мехомия. По предания в далечното минало на това място  тракийски пълководец е извоювал победа и в чест  на тази победа , образуваното  тук селище нарекъл „Мео Мия“, което на тракийски означава „моя победа“. През 1925г. градът е преименуван на Разлог.

Общината заема част от северната половина на област Благоевград и с площта си от 506,47 km2 заема 5-то място сред 14-те общини на областта. Състои се от 8 населени маста с общ брой население от близо 22 000 души. Границите на общината са следните: на северозапад - община Благоевград, на север и изток - община Белица, на юг - община Банско, на югозапад- община Кресна, на запад-община Симитли.

Хилядолетия Разлог е прегърнат от три величествени планини  - Рила, Пирин и Родопите. Тук са разположени големи части на Националните паркове „Рила“ и Пирин“. Вторият е обект на Световното природно и културно наследство на ЮНЕСКО от 1983г.  На територията на НП „Пирин“  - резервата‚ Баюви дупки – Джинджирица“, се намират най-големите находища на алпийски еделвайс в Европа. Над половина  от площта на НП „Пирин“е  зает от иглолистни гори, предимно  бяла и черна мура. Средната възраст на тези дървета е 150 години, а две от черните мури за хилядолетни.

Разлог е в близост до 4 важни града и летища в България и Гърция – от София го делят 150км, от Пловдив 184 км, а от Солун и Кавала – 220 км.

Разложката котловина е най-високата в Южна България – около 900 метра над морското равнище. Чрез пролома „Момина Клисура“  на юг се свързва с Гоцеделчевската котловина, а на запад прехожда в седловината „Предел“.

Региона е един от най- богатите на водни запаси в страната – множество реки , притоци на р. Места, р. Исток, р. Язо, р. Круше, р. Бяла река, р. Годлевска река, както и планински езера. Подземните води и карстови пукнатини обуславят голямото водно богатство  на територията. Изобилието от каптажни  питейни води  е от стратегическо значение за територията.

 

 

Забележителности
Търсиш нещо необикновено? Разгледайте нашите предложения!

Слънчев календар на 1300 години
Разлог, България

Забележителността се намира в централния парк на Разлог. 12 мраморни морени с издялани фигури на животни са подредени в кръг, като Древен Слънчев календар. Такъв слънчев календар е намерен от иманяри в землището на Разлог през 70-те години на 20 век. Находката представлява каменен диск с кръгообразна форма  - с диаметър  10 см., двустранно покрит с нисък релеф , пробит в средата  - вероятно ползван за амулет. Археологическата находка е датирана от 8 в.с.Хр. и е единственото пзапазено изображение на Древния български календар, намерено и произхождащо от България.

Загадката на плочите "Столоватец"
Разлог, България

През 1971-72г. в м. "Столоватец" (5км западно от Разлог) са открити останки от тракийско светилище от края на бронзовата и началото на желязната епоха. Ясно личат руини от зидове, градени от трошени камъни. Там са намерени 3 големи мраморни плочи с релефна украса (от 2 хил. пр. Хр.). Най-вероятно са част от светилище свързано с разпространения сред траките култ към Слънцето. Днес, в музея от Разлог се съхранява една от плочите с необикновена украса. Втората е в Национален исторически музей -София, следите на третата се губят. 

Храм "Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат"
Добърско, България

Храмът е изграден като трикорабна базилика от камък и хоросан, на места и с тухли, датиращ от 1614г., впечатлява туристите със запазени стенописи на повече от 400г. Храмът е културен паметник с национално значение и е включен в списъка на 100-те национални туристически обекта на България. Изображенията в него са запазени в автентичния си вид. На тавана Иисус Христос е изографисан в ракета, готова за излитане, а Св. Георги и Св. Димитър са изрисувани само тук и в Атон в цял ръст, а не на кон.

Етнографско-исторически музей
Баня, България

Тук могат да се видят археологически останки от съдове от 11 в.пр.Хр., следи от келтите, надгробни плочи от времето на османското владичество, както и глинени и други съдове, употребявани в ежедневието на домакинството. Показани са облекла и произведения, типични за Баня, обособен кът за целия цикъл на ленопроизводството.

Музейна сбирка
Елешница, България

Най-старите находки, открити до мемента в Разложката котловина, са от землището на с. Елешница, което се намира на 20км от Разлог. Там са открити жилища, култова сграда и много керамика от 6 хил. пр. ХР.-това е епохата на ранния неолит-много важна в историята на човечеството епоха, когато хомосапиенс за първи път започва да култивира растения и да опитомява животни.

Църква "Св. Благовещение"
Разлог, България

Църквата с 26м камбанария-висока колкото Хрельовата кула в Рилския манастир, е разположена в сърцето на град Разлог. Тя впечатлява с красивия си иконостас и внушителна архитектура. Това е един от най-големите и красиви църковни храмове в Неврокопската епархия. 

Кипрева къща
Разлог, България

В къщата има паметна плоча, която разказва за събитията от времето на Апостола на свободата. През 1869г. Левски прави първата си обиколка в България за създаване на революционни комитети в Пловдив, Пазарджик. Бельово и през Разложко отива в Радовишко-Македония. В знак на уважение и преклонение към живота и делото на Левски е изграден негов бюст паметник на централния площад в Разлог.

Лековитите води на "Римска баня"
Баня, България

Римската баня има характерен градеж – редуване на каменен ред с три –четири реда плоски печени  тухли. Банята има изградена хипокаустна система за отопление, в стените има вградени канали,по които минавала топлата вода и така затопляла допълнително банята,като по този начин  се създавала уютна атмосфера дори и през студените зимни  дни. Басейнът е със запазена настилка на дъното.

Важна информация
Всичко, което трябва да знаете

Местоположение

Община Разлог се намира в Югозападна България и е една от съставните общини на област Благоевград. Граничи с общините Благоевград, Белица, Банско, Кресна, Симитли.

Транспорт

От изток на запад, а след град Разлог – на юг преминава участък от 13,6 km от трасето на теснолинейната жп линия Септември – Добринище (от km 102,2 до km 115,8). През общината преминават частично 4 пътя от Републиканската пътна мрежа на България с обща дължина от 36,4 km.

Климат

Климатът е умереноконтинентален  със слабо изразено средиземноморско влияние и ясно изразени четири сезона. Средната годишна температура е +9,5  градуса.

Култура

Богатата история и автентичната култура са здравият корен, върху който сегашните поколения градят новата история и новата култура. Многобройните църкви, археологически разкопки, красивата природа и културата на Разложкия край винаги неустоимо са привличали туристи от всички краища на света.

Околности

Интересни места могат да се посетят в с. Добърско и с. Баня. Разлог е прегърнат от три величествени планини  - Рила, Пирин и Родопите. Тук са разположени големи части на Националните паркове „Рила“ и Пирин“.

Спорт

На територията на общината се практикуват спортовете футбол, голф, волейбол, ски.

Пазаруване

Магазин за хранителни стоки "Мечта" - ул. Екзарх Йосиф“ 11

Магазин за обзавеждане "Маринели" - ул. "Гоце Делчев" 10

Магазин за дреги "Емили" - ул. "„Екзарх Йосиф“ 9

Магазин за килими и мокети "Дом Диел" - ул. „Иван Вазов“ 12

Музикален магазин "Гамма М" - ул. „Братя Каназиреви“ 53

Важни телефони

0747 80092 - Център за административно обслужване

0747/80095 - Община Разлог

112 - национален телефон за спешни случаи

Кога да го посетите

Общината е подходяща за целогодишно посещение, тъй като развива видове туризъм за всеки сезон - Ски, Голф Спа и уелнес, Фестивален туризъм.

Какво да правите

Поиграйте голф

Голфът е най-вълнуващата игра, в която най-големият ти саперник си самият ти. Най-приятното нещо е, че едновременно спортуваш и се наслаждаваш на природата. Точно такава е и възможността, която комплекс"Пирин Голф & Кънтри Клуб" в Разлог предлага. Разположен в подножието на пленителната Пирин планина, двете голф игрища на комплекса са проектирани така, че да събудят интереса не само на запалените, но и на начинаещите голфъри.

Покарайте ски

В северната част на Пирин, на 1400м надм. в. се намира ски курорт "Кулиното". Той е сгушен във вековна букова гора и е на разстояние от 14км от Разлог и само на 2 км от местността "Предел". Ски пистата е с дължина 1300м и има условия за всички видове зимни спортове. Ски центърът разполага с два ски влека - за възрастни и за деца.

Отдайте се на релакс и спа

Богата на минерални води е и територията на дестинация Разлог. На сравнително малка територия са разположени повече от 80 извора, бликащи от земните недра  с различна температура. Термалните води на Разлог, Баня, Бачево и Елешница са силно лечебно средство при опорно – двигателния апарат , периферната нервна система, дихателните органи,  храносмилането и много други.

Яздете в планината

Нищо не може да замени удоволствието  от езда в планинска местност  - планински склонове, чист въздух, красиви изгледи, спокойният ход на коня или лудия галоп  през зелени поляни, бистри потоци и песента на дивите птици.  Затова не пропускайте да си подарите едно  различно преживяване  с един от най – верните спътници на човека от незапомнени времена – конят.

Покарайте колело

Без любимия си велосипед не трябва да тръгвате из района. Момчетата от сформирания велоклуб „Бързи педали“ в Разлог и велоклуба в Елешница, често правят качване и спускане до х. Яворов (1740 м ), по рилските склонове над с. Бачево и местността Перивол, към параклиса над с. Годлево и след това в посока рибарника над с. Добърско и х. Добърско. Има маркирана и поддържана велопътека  от с. Годлево до Рилския манастир.

Возете се на теснолинейка

Незабравимо изживяване за всеки е „Балканската алпийска железница“. Туристите в Разлог не пропускат да се качат на действащата и в наши дни теснолинейка и да пътуват десетки километри  до следващата спирка, минавайки през  живописни места. Теснолинейката Септември – Добринище е единствената действаща теснопътна  линия в България с междуосие 760 мм. Разстоянието от 125км между крайните гари се минава за около 5 часа.

Хълмът „Голак“

Еко пътеката „Стъпалата“ в м. Голак над Разлог, с 54 места за отдих и почивка и 30 места за наблюдение, прави мястото обичано и посещавано място за разходка и отдих от местните хора с гледка към три планини. Освен от местното население това възвишение се посещава и от гостите на града, желаещи да видят Разложката котловина „в шепата си“. Най – атрактивния обект  за разходка и отдих е 12-метрова кула за съзерцаване на Пирин, Рила и Родопите.

Порадвайте се на природата

Разлоката котловина е скътана в прегръдката на 3 от 7те големи планини в България - Пирин, Рила и Родопи. Срещнете се с алпийски върхове, кристални езера, чист въздух и уютни хижи. Разходете се из красивите водопади, планински реки, девствена природа и изживейте вашата вълнуваща среща с българските планини. Живописни пейзажи с уникални скални образувания, кристални води на планински езера, богат растителен и животински свят ще се разкрие пред погледа ви, когато поемете по екопътеките на Пирин, Рила и Родопите.

Въпроси и отговори
Често задавани въпроси за Община Разлог, България

Какво традиционно ястие да опитам в Разлог?

Капама - приготвя се от много продукти: няколко вида месо – свинско, пилешко, телешко, заешко, кисело зеле, като към тази смес се добавя още наденица или кървавица и ориз. 

support@tripxv.bg

Имате въпроси?

support@tripxv.bg

24 / 7 Без почивни дни