Община Брезово

Описание
Да пътуваш означава да живееш

Община Брезово се намира в Южна България в североизточната част на Пловдивска област и заема площ от 446 кв. км. Тя граничи с общините Раковски, Карлово, Калояново, Павел Баня и Братя Даскалови. Град Брезово е административен център на общината. Останалите населени места са селата: Бабек, Борец, Върбен, Дрангово, Зелениково, Златосел, Отец Кирилово, Пъдарско, Розовец, Свежен, Стрелци, Сърнегор, Тюркмен, Чехларе и Чоба. Населението е 8957 души.

Преди години при изграждане на водоснабдителната мрежа на Брезово са открити останки от праисторическо селище от каменно медната епоха (от 4. хил. години пр. н. е.). Множество тракийски селищни и надгробни могили са пръснати в полето и в предпланинския  пояс на общината.

Известни са могилите в Брезово, Чоба, Борец, Отец Кирилово,  Розовец и др. Тези могили са едни от първите открити в страната. В една от тях, изследвана от братята Шкорпил, се предполага, че е погребан знатен тракийски вожд със златен венец, железен скиптър в дясната ръка и златен пръстен на лявата. Голяма част от могилите са разграбени още в древността, а съкровищата, открити по-късно се съхраняват в музеите в Пловдив, София, и Сан Петербург.

Според официалните документи Брезово е основано през 1576 г. В епохата на Българското  Възраждане  селището е играло особена за целия район. През 1837 година в него е построено четири класно светско училище, което по неофициални данни  е третото в страната. Няколко години по-късно, през 1843 година е построена и  църквата ”Св. Димитър” , днес паметник на културата, която е изографисана от Дебърски майстори – иконописци.

Апостолът на българската свобода Васил Левски е посещавал многократно Брезово, пял е в църквата и е провеждал срещи тайния революционен комитет в старата учителска стая. По време на Руско турската Освободителна война, на 17.01.1878г. конната част на майор Федотов освобождава Брезово. В състава на отряда влизат руски и финландски войни. Кавалерийският отряд  е част от Източната Троянска армия на генерал Радецки. Кольо Неновски- бъдещ кмет на Брезово, организира посрещането на освободителите. В памет на това събитие на 17 януари т. г. посланикът  на Финландия у нас н. пр. г- н Мянсен откри паметна плоча.

Световно известният художник Златю Бояджиев е роден в Брезово. Той е автор на стотици композиции, портрети и пейзажи, отличаващи се със своя драматизъм.

Минчо Кацаров- добре известният в артистичните среди портретист на Бетховен, също е роден в Брезово. Той живее и твори в Париж, където организира множество самостоятелни изложби между 1921 и 1953 г.

Енчо Пиронков е роден в брезовското село Розовец, завършва гимназия в Пловдив през 1952 година. Няма художествено образование, самобитен художник е. Става известен през 1961 година, когато негови картини са показани на Първата национална младежка изложба в София. Оттогава Пиронков е поставял над десет самостоятелни изложби в Пловдив и София, както и в чужбина: Берлин, Болоня, Будапеща, Варшава, Дрезден, Кьолн, Лайпциг и др.

Друг голям наш художник, Христо Станчев, е роден в брезовското село Свежен. Картината "На нивата" е дело на умелия български художник Христо Станчев, който е завършил във Флорентинската академия и специализира в Мюнхен. "На нивата" е произведение, което е принос в българската реалистична живопис.

От Брезово е и голямата театрална и киноактриса Цветана Манева.

Природните дадености, чистият въздух и вода, зелените гори и богатото историческо наследство създават условия за развитие на различни видове туризъм. Целта на общинското ръководство е да направи общината желана туристическа дестинация на българи и чужденци. Сърнена Средна гора предлага живописни туристически маршрути за любителите на пешеходния и екстремен туризъм. Младежкият туристически еко отряд  организира различни еко- кампании, форуми и акции за съхранение на биоразнообразието  и чистотата на района.
На територията на общината има 82 язовира с обща повърхност над 7000 дка. , които предлагат отлични условия за развитие на водни спортове. Двете хижи- „ Братан” и „ Свежен” осигуряват условия за развитие на конния и ловен туризъм, а живописните планински и предпланински села- условия за отдих и развитие на селски туризъм.
Община Брезово работи по реализацията на множество проекти. Тяхната цел е развитието наинфраструктурата, индустрията, услугите, земеделието, животновъдството, образованието, културата и туризма. Тя предлага атрактивни възможности за инвестиции в областта на спорта, отдиха и туризма.

Забележителности
Търсиш нещо необикновено? Разгледайте нашите предложения!

Гробът на Хаджи Димитър
Свежен, България

Гробът на Хаджи Димитър не е под връх Бузлуджа в Стара планина, както смята официалната история, а на връх Кадрафил в Средна гора. Според официалните исторически данни, Хаджи Димитър и трийсетина от неговите четници водят последния си бой на 18.07.1868 г. Войводата е убит по време на тежкото сражение и след това погребан. Тялото му обаче никога не е откривано под Бузлуджа. Гробът се намира в гората между селата Свежен и Мраченик, като до него се стига по маркирана пътека.

Къща музей “Полк. Владимир Серафимов”
Свежен, България

Името на полк. Владимир Серафимов е светиня в Смолянския край. Помни се и в село Свежен в Средна гора, където е запазена родната му къща. Владимир Серафимов е роден в някогашното село Аджар, което днес носи името Свежен. Участник е в Сръбско-българската война. По време на Балканската война, Серафимов освобождава Средните Родопи, след което удържа силните турски части в битката при Аламидере. Въпреки, че има заповед за оттегляне, Серафимов отказва да я изпълни с думите: „Няма да отстъпя тези села, в които вчера ме посрещаха като освободител“. В момента къщата се реставрира.

Музей на образованието
Брезово, България

Първото светско училище в Брезово е създадено през 1837г. в двора на старата брезовска църква. По неофициални данни това е третото светско училище в страната. Сградата е на два етажа с четири класни стаи и учителска стая. Васил Левски, след като е основал революционен комитет в Брезово, неведнъж е идвал в училището. В старата учителска стая комитетът е провеждал своите заседания. Там Апостола неведнъж се е срещал и водил разговори за бъдещата революция с учителите Ганчо Попниколов, Хаджи Серафим и още много други видни представители на учителството.

Общинска художествена галерия “Минчо Кацаров”
Брезово, България

По повод на 120-тата годишнина от рождението на бележития художник Минчо Кацаров, ненадминат портретист на Лудвиг ван Бетовен, на 03.09.2011 г., в родното му място- Брезово, бе открита Общинска Художествена Галерия”Минчо Кацаров”. Тя е постоянна, намира се на ІV етаж в сградата на Общината и включва репродукции от картини на големия творец, изобразяващи Бетовен и членове от семейството на Л.Н.Толстой.

Люляковото светилище със Слънчевата стела
Свежен, България

Над с. Бабек, вдясно от пътя за с.Свежен, се извисява връх Градището. До Градището се достига след около 5 км по черен път. Преди да се премине седловината, от която започва изкачването към него, се извисява група скали в люлякова гора. В тях за издълбани кръгли басейни, някои от които с улеи. По пътека между скалите, на около 50 м югоизточно от светилището, на склон, обърнат на юг, в специално направено в скалите „легло”, е изправена и умело закрепена в основата със скални късове висока 2.5 м каменна стела във формата на пламък.

Правите камъни
Розовец, България

Мегалитът представлява двойка успоредни вертикални каменни плочи. Най-близкото населено място е с. Розовец. Наименованието „Правите камъни” е най-популярно сред местните, но мегалитът е познат още и като „Братята” и „Изправените камъни”. Проходът, образуван мейду двете каменни плочи, е с ширина около 100 см, дължина – около 4 м.По-северната каменна плоча е с височина 5 м, а по-южната е висока приблизително 4 м. И двете плочи са широки в основата си около 4 м, а дебелината им е около 1 м (по-южната плоча има малко по-голяма дебелина в основата).

Важна информация
Всичко, което трябва да знаете

Местоположение

 Община Брезово се намира в Южна България в североизточната част на Пловдивска област и заема площ от 446 кв. км. Тя граничи с общините Раковски, Карлово, Калояново, Павел Баня и Братя Даскалови. 

Транспорт

Център на общината е гр. Брезово, който е важен транспортен център. През него преминават пътищата от Пловдив за Павел Баня и Казанлък; от Карлово за Чирпан и Южна България. Автомагистрала „Тракия” преминава на няколко километра от Брезово, което дава възможност за бърза и удобна връзка с цялата страна и Европа.

Климат

Общината заема южните склонове на Сърнена Средна гора и попада в преходно- континенталната климатична област. Пролетта започва рано, което оказваблагоприятно въздействие на развитието на земеделските култури.

Култура

Община Брезово има богата култура. На територията и' има множество паметници на културата. Първото селско читалище в България се намира в с. Свежен.

Околности

Около населените места в общината има множество хижи и язовири, прекрасни за отдих. Някои от тях са: хижа „Дондуково“ и язовир"Дондуково", хижа и язовир "Свежен", яз. "Бабек", х. "Добрила", х. "Братан", яз. "Арбовия" и др.

Спорт

Осъществен е проект „Спортна училищна олимпиада – децата на Брезово заедно на състезание” .

Пазаруване

На територията на общината няма големи търговски обекти за пазаруване.

Важни телефони

Община Брезово - 03191/3010

Туристически информационен център - Брезово - 087 839 9001

Кога да го посетите

Най-подходящото време да посетите община Брезово е от май до септември. 

Какво да правите

Риболов на яз. "Арбовия"

Язовир Арбовия се намира между селата Стрелци и Драгново, Пловдиско, в подножието на Средна гора. На него се практикува трофеен риболов и има строги правила, които охраната разяснява. В язовира могат да се хванат шарани и амури, някои от тях с тегло над 15кг. Предварителното запазване на сектори се прави на телефон 0896 131 513.

“Яйцето на змеицата”

Единственото открито добре запазено мегалитно „яйце” на територията на България, се намира недалеч от с.Свежен. Наречено е „Яйцето на змеицата” заради наименованията на съседните хълмове – връх Змейовец и връх Самодивец – имена на фантастични същества, дошли от дълбоката древност и останали в българския фолклор и топонимия. До „Яйцето на змеицата” се стига по древен път, на места прекрасно съхранен. Отклонението, за да се стъпи на древния път, се намира вляво между втория и третия километър от асфалтовия път мейду селата Бабек и Свежен.

Кутела

Тази странна чаша на гиганти се намира на няколко километра от село Розовец, по пътя за връх Братан. Мащабът и е голям – в нея спокойно може да влезе човек. Тя е изключително правилна, а близо до нея са останките на втора. Местните хора я наричат Кутела, защото дълго време се смятало, че е от IX век и е служила за кръщенета. Днес обаче тази версия се приема за недостоверна, защото изключително тежкият предмет е с твърде сложна изработка, освен това се намира насред гората – далеч от селищата.

Разходка до манастирчето до с. Свежен

Наскоро реставриран Възрожденски обект от ентусиасти – достоен за посещение в землището на с. Свежен. Реставриран е параклиса на манастира (водещ началото си поне от 18 век) и се правят проучвания за реставриране и на останалата манастирска част. До манастира се стига по 2 пътя от двата края на селото, по означените с табели места. Може да се стигне пеша за около 45 мин. или с кола. На мястото има дървени пейки и маса за пикник.

Посетете с. Свежен

Село Свежен се намира в Сърнена Средна гора и отстои на 60 км от Пловдив, и на 31 км от общинския си център Карлово. Историята му започва от 14-и век. Легендите казват, че е основано от болярите на цар Иван Шишман след падането на България под турско робство. Те са първите заселници тук, в гънките на планината, на 724 м н. в. Село Свежен е архитектурно-исторически резерват, като точно 100 къщи в него са обявени за паметници на културата.

support@tripxv.bg

Имате въпроси?

support@tripxv.bg

24 / 7 Без почивни дни