Описание
Да пътуваш означава да живееш

София е не само столицата на България, но и сърцето на държавата. Градът е културен, просветен, административен и индустриален център, а девизът му с право е „Расте, но не старее”. София е най-големият град в България и е разположен в Софийското поле.  Заобиколен е от Стара планина на север, Витоша на юг, на югоизток от Лозенската планина и Люлин планина на югозапад. София се намира на 55 км от границата със Сърбия при Калотина, 113 км от Македония при Гюешево, на 211 км от границата с Румъния при Видин и 324 км при Русе,на 138 км от границата с Гърция при Кулата, 315 от границата с Турция при Капитан Андреево, на 392 км от морския град Бургас и 470 км от Варна. София се оформя като модерна европейска столица с много бизнес и търговски центрове, динамичен нощен живот и културни забележителности.

Забележителности
Търсиш нещо необикновено? Разгледайте нашите предложения!

Църквата "Св. София"
София, България

Църквата „Света София“ е построена върху основите на няколко по-стари църкви от времето на римския град Сердика. Те са разрушени от набези на готи и хуни. В една от тях е свикан и Сердикийският събор. Някои историци смятат, че тази църква е най-старата действаща в Европа от 4 век.

тюахэяатн
София, България

Катедралният храм „Св. Ал. Невски” е считан за символ на българската столица. Намира се в центъра на София, на едноименния площад, а отблясъкът на златните му кубета привлича погледа от километри разстояние.Храмът е построен в чест на руския император Александър II, наричан още „Цар Освободител”, чиято армия през 1878 г. освобождава България от петвековното османско владичество. Носи мето на св. Александър Невски - светец-покоровител на руския император.

Важна информация
Всичко, което трябва да знаете

Местоположение

София е разположена в Софийската котловина, в Централната част на Западна България. Заобиколена е от планините Витоша, Люлин и Стара планина. Това я прави четвъртата по височина столица в Европа.

Транспорт

Транспортната система на София, столицата на България, е силно развита и е важна част от националната транспортна система. В София са представени всички видове транспорт с изключение на водния. 

Климат

Климатът е преходно-континентален, типичен за доста централни южни части на Европа. Средната годишна температура е 12,3 °С. Има 4 сезона: пролет-лято-есен-зима. Средната максимална температура през юли е 30,3 °С.

Култура

Стратегията София – Творческа столица очертава посоката за развитие на културата в града до 2023 година. Той фокусира начините, по които дейностите в областта на културата, неразривно свързани с образованието, околната среда и икономическото и социалното развитие, могат да променят града.

Околности

юйажао

Спорт

ъэ фэфтп

Пазаруване

иожишог

Важни телефони

ьяояа

Кога да го посетите

ожготнжк

Какво да правите

прюйхъэтнюй

алвэпяанвэ

Въпроси и отговори
Често задавани въпроси за София, България

апхэяавтн

авмнъояамво

You can also visit
Nearby destinations

Пловдив
Пловдив, България
Пловдив - древен и модерен

support@tripxv.bg

Имате въпроси?

support@tripxv.bg

24 / 7 Без почивни дни