Описание
Да пътуваш означава да живееш

Пловдив е един от най-старите градове не само в България, но и в Европа. Той е съвременник на Троя и е по-древен от Рим, Атина или КонстантинополПловдив е един от най-старите градове не само в България, но и в Европа. Той е съвременник на Троя и е по-древен от Рим, Атина или Константинопол. Историята на Пловдив е тясно свързана с две тракийски племена, населявали поречието на р. Марица и Родопите. Траките първи създават върху трихълмието укрепено селище, наречено от тях Евмолпия (Сладкозвучен, на името на митичния тракийски герой, цар и певец).През 342 г. пр. н. е. Филип II завладява селището, обгражда го със здрави крепостни стени и го назовава Филипополис (град на Филип). Римският пълководец Терентиус Варо Лукулус завладява цялото поречие на р. Марица, включително и Филипополис, който римляните наричат Тримонциум (град на трите хълма). По-късно Тримонциум става център на огромната провинция Тракия Романа. VI век отбелязва нов етап в развитието на вечния град. Император Юстиниян Велики (527-565) обновява напълно Тримонциум. Около средата на VI в. в града идват славяните, които постепенно променят етническия облик на целия регион. Ако през римската епоха градът, освен Тримонциум, е наричан още Улпия, Флавия и Юлия, то славяните възприемат тракийското Пулпудева, но го модифицират като Пълдин и Плоудин, откъдето произлиза и днешното име Пловдив.През годините градът непрестанно преминава от едни ръце в други, като най-пагубно за Пловдив е завладяването му от турците. Така през 1364 г. градът е завладян и получава името Филибе.През първата половина на 19 век, наред с Истанбул, Солун и Одрин, Пловдив става голям икономически център в европейската част на Турция. По суша или с шлепове по Марица стоките от града стигали до Солун, Енес и Истанбул и оттам поемали към целия свят.През 1877 г. избухва Руско-турската освободителна война. След падането на София руските войски под командването на ген. Гурко приближават Пловдив. Вечерта на 16.I.1878 г.ескадронът на кап. Бураго преплува р. Марица и обръща в бяг щаба на Сюлейман паша, прекъсвайки вечерята му.Днес Пловдив е най-динамично развиващият се център в Южна България. Икономиката му се крепи на добре развитата многопрофилна индустрия, на услугите, туризма и информационните технологии.В Пловдив се провеждат множество културни прояви: международният панаир, международният театрален фестивал „Сцена на кръстопът“, „Капана фест“, „Нощта на Пловдив“, музикалният форум „Sounds of The Ages“, международният фолклорен фестивал „Пловдив“ и др.Пловдив е избран за европейска столица на културата за 2019 година съвместно с още един европейски град – Матера в Италия.

Забележителности
Търсиш нещо необикновено? Разгледайте нашите предложения!

Археологически комплекс "Небет тепе" и Тракийското селище
Пловдив, България

Намират се в северната част на Трихълмието, в най-горната част на улица "Съборна". Тук се е родил днешният град. Сред това, което са на пръв поглед обикновени скали, се забелязват останки от праисторическо селище от VI хилядолетия преди Христа. Виждат се руини на крепостни съоръжения от тракийската и римската епоха. Има още намерени жилища, които са от Бронзовата епоха до Средновековието, както и водохланилище.

Античният театър на Филипопол
Пловдив, България

Намира се в Стария град, разположен между две тепета - Джамбаз и Таксим. Един от най-добре запазените в света, театърт на Филипопол е построен в края на 1 в. от н.е. , когато градоначалник на града е Тит Флавий Котис.Докато е функционирал, е събирал 6000 зрители, които са наблюдавали изявите. Днес през лятото и есента на Античния театър се провеждат театрални и оперни представления, концерти и фестивали. Събира близо 3000 зрители.

Малката базилика
Пловдив, България

Малката базилика се намира на около 15 минути от централната пешеходна зона на Пловдив. Построена в периода 5-и - 6-и век, тя е с удивително добре запазени и реставрирани мозайки, сред които най-известна е тази с еленчето.

Важна информация
Всичко, което трябва да знаете

Местоположение

Пло̀вдив е вторият по големина град в България с население 346 893 души по настоящ адрес (към 31.12.2018 г.). Намира се в западната част на Горнотракийската низина, на двата бряга на река Марица. Отстои на 15 km северно от Родопите и на 50 km южно от Стара планина.

Транспорт

До града има добре развит междуградски транспорт - автобусени железопътен. Със самолет се пристига най-вечена летище София и оттам с автобус, кола под наем или влак. Директни полетите до и от летище Пловдив има за дестинация Лондон, Станстед два дни в седмицата. 

Климат

Климатът е преходно-континентален, типичен за доста централни южни части на Европа. Средната годишна температура е 12,3 °С. Има 4 сезона: пролет-лято-есен-зима. Средната максимална температура през юли е 30,3 °С. През лятото температурите достигат до 40 °С.

Култура

Заради богатия културен живот и толерантно съжителство на различни националности и култури, през 2019 г. Пловдив е обявен за Европейска столица на културата. Тук се намират едни от най-значимите в България музеи, библиотеки,читалища, галерии, първият професионален театър в България, куклен театър, Дом на културата "Борис Христов", държавна опера Пловдиви мн. др.

Околности

Разположението на града в центъра на България го прави удобна локация за маршрути на около час разстояние, свързани със спа и уелнес туризма, винения и кулинарен туризъм, селския туризъм, ски туризма. В непосредствена близост са Брестовица и Асеновград- с множество винарски изби, сватбените рокли костюми, а също така го наричат "Млакият Йерусалим", заради най-голямото струпване на храмове около него в цялата страна. Близки дестинации са също Кръстова гора, Хисаря, Старосел, Розовата долина, Пампорово, Чуудните мостове, Широка лъка и Копривщица.

Спорт

В Пловдив е построен един от най-големите спортни центрове в България - спортен комплекс „Пловдив”. Разположен в северозападната част на града, комплексът включва стадион за 55 000 зрители, най-голямата гребна база на Балканите, закрит плувен басейн, открити закрити тенискортове и лекоатлетическа писта.Пловдив е сред най-футболните градове в България с 4 отбора в професионалния футбол - Ботев, мМрица, Локомотив и Спартак.

Пазаруване

В Пловдив има няколко търговски центрове със създадени традиии за пловдивчани и гости - ТЦ "Хали" на Главната улица, ТЦ "Пешеходен мост", ТЦ "Екселсиор", ТЦ " Илиенци", ТЦ " Гранд" и 4 МОЛА - Пловдив, Плаза , Мраково тепе и Сточна гара. интересн места за пазар са Четвъртък и Събота пазара, също пазара на Гребната база. Главната улица има много голямо разнообразие от магазини, а местата за сувенири се намират в подлез "Археологически" и в Стария град.

Важни телефони

Туристически инф.център - Пл.Римски стадион
+359 32 620 229

Туристически инф.център - Стария град
+359 32 620 453

Спешен телефон - 112

Полиция - 032 61 23

Кога да го посетите

Пловдив е прекрасен през всеки един сезон от годината, но е най-приветлив през топлите месеци, когато е обагрен от събития и цветове. През есента се провеждат едни от най-емблематимчните за Пловдив фестивали под общото наименование " Есенен салон на изкуствата". Най-подробна информация за събитият в града www.visitplovdiv.com .

Какво да правите

Пловдив и околностите - вино, култура и свещени места

 В предложението са включени Пловдив и два културни обекта в региона – първият,  предлагащ регионални вина  – това е „Шато Асена“, а вторият е религиозният храм „Араповски манастир“ най-добре запазеният обект от хайдушкото движение в България. Забележителностите в Стария Пловдив, които трябва непременно да посетите са Античния театър на Филипопол, Къща Клианти, Етнографският музей, Балабановата къща, Къщата за дестилация, къщата на д-р Владо.

www.philipopolistour.com

Разходка до тепетата

жесе натепПловдив е известен и с това, че в него има природни дадености в условията на силно урбанизирания град. Гледката от Небет тепе - най-високото на Трихълмието,  към другите три тепета - Бунарджика, Сахат тепе и Джендем тепе е забележителна. На Бунарджика има не само с невероятна флора и фауна, но и с исторически места като паметник на Васил Левски, паметник в чест на руско-турската освободителна война и  руския воин Альоша. Изкачването на Схата тепе отвежда към Средновековната часовникова кула. На Младежкия хелм е Детската железница.

Въпроси и отговори
Често задавани въпроси за Пловдив, България

Има ли туристически център близо до ЖП гарата?

Не, най-блидзкият такъв се намира до Римския стадион.

Най-разпространени са на английски, турски и руски. 

support@tripxv.bg

Имате въпроси?

support@tripxv.bg

24 / 7 Без почивни дни